Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2009 11:31 - Дръжте комуниста!
Автор: lasombra Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5667 Коментари: 10 Гласове:
0



Омръзнало ми е да слушам за комунистите. През ден през два по Интернет и печатните издания се появяват какви ли не статии, целяши да разобличат комунистите. За всяка несполука в държавата се надига див вой срещу комунистите, които още ни управляват. Има цели сайтове, посветени на борбата срещу комунизма. Помислете обаче за следните факти:

1. Комунистическата партия съществува повече от 100 години в България и не е претърпяла сериозни сътресения. Т.нар. "дясно" бе раздирано от противоречия още от създаването си, докато накрая се разпадна на множество партийки, джафкащи се като изплашени пинчери. Предпочитам да бъда управляван от стабилна партия, вместо от сбирщина капиталисти, представящи ограбваето а държавата като "пазарна икономика". Факт е, че прословутото "дясно обединение" е невъзможно. Всяка дясна коалиция ще прилича на ято лешояди, мъчещи се да откъснат парче от трупа на умиращата ни икономика. Също като лешоядите, щом трупът е разкъсан те ще се разлетят всеки по своя си път.

2. Частната собственост е хубаво нещо, но при наличие на силен държавен контрол. Всички виждаме какво става в противен случай, особено в големите градове. Купил си човека парцелче между блоковете и строи кооперацийка. Симпатична, спретната, по един от 5-те стандартни архитектурни плана за жилищни кооперации. Та тази кооперацийка превръща заобикалящите я блокове в нещо като изба. Слънце влиза само на обед, а жителите както на старите блокове, така и на новата кооперацийка виждат единствено насрещните балкони. От общината вдигат рамене: "Частна собственост, човекът може да прави каквото иска". Хората се примиряват и започват да избиват уличните кучета, за да има място за боклуците им. Общината отново вдига рамене: "Частна собственост -- те да си почистят междублоковите пространства".

3. Опитите за въвеждане на "пазарна икономика" (кавичките не са случайни) доведоха до създаването на икономически модел, характерен за Южна Америка -- малка група богати и огромна група бедни. Финансовата криза ни показа, че икономическият възход е бил основан единствено на кредити. Тази разлика ще се задълбочава още повече. Знам какво ще възразите -- че и сега управляват комунисти. Да, ама не управляват по комунистически начин.

4. Премахването на плановата икономика ни превърна в страна, която единствено търгува. Не произвеждаме нищо и сме изцяло зависими от вноса. Не влагаме в образование и наука, защото от там пари не капят. Парите идват от търговията и туй то! Скоро ще затворим и училищата, защото от там пари няма. Децата от малки ще учат практика на маркетинга и рекламата, продавайки китайски джапанки, турски дънки и гръцки ябълки. Влезте в някой сайт за работа и проверете обявите. Вижте за колко "търговски представители", "агенти директни продажби" и други подобни длъжности търсят хора. А сега проверете колко хора се търсят за производство, научни лаборатории, изследователски дейности и т.н. Дори малкото фирми, които действително произвеждат нещо са собственост на чужденци, които ни използват като евтина работна ръка. Знаете ли защо Мексико няма национален отбор по триатлон? Защото всички, които могат да тичат, карат колело и плуват вече са избягали в САЩ. Та и ние затова нямаме наука. При това забележете, че "изтичането на мозъци" стана след 10-ти ноември, когато дойдоха на власт "десните".


Всичкото това квичене срещу комунистите ми прилича на сбирките в кварталната кръчма. Не знам дали сте забелязали, но там обикновено този, който казва общоприети истини ("Няма живот/пари в тази държава" или "Трябва да се бачка и това е!") минава за най-умен. Тези, които наистина имат прозрения, биват смятани за празни дърдорковци и изобщо неблагонадеждни елементи, каращи компанията да мисли, следователно -- нарушаващи удоволствието.

Не отричам всички отрицателни страни на комунистите, били те тогавашни или днешни. Просто смятам, че да се издига пазарната икономика и капитализма в култ е също толкова лошо, колкото и да се възхвалява комунизма. Всяка крайност е вредна, и да се обвиняват комунистите за всичко е точно толкова смислено, колкото да газим купчините боклуци, мислейки как ще си изплатим кредита, а след това да обявим уличните кучета за враг номер едно на съвременната цивилизация. Интересно, ако изтрепем кучетата и комунистите, кого ще обвиняваме?



Тагове:   боклук,   капитализъм,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Добър ден
11.04.2009 14:26
Много интересно ще бъде да посочите няколко добри спрани на " комунистите ".
Предварителвно Ви благодаря.
Ако сте чували тази парола - не ми отговаряйте.
цитирай
2. lasombra - @vladimiryosifov
11.04.2009 16:47
С удоволствие. По времето на комунизма имаше една каста, която живееше луксозно, с пътувания в чужбина, служебни автомобили и привилегии недостъпни за другите. По-голямата част от хората бяха на еднакво ниво и можеха да живеят ако не в лукс, то поне прилично. Днес има една каста, която живее луксозно, пътува в чужбина и кара коли за по 200000. По-голямата част от хората се чудят дали да си позволят лукса да купят парче луканка, или да пестят парите за парното и изнудването на т.нар. топлинно счетоводство, въведено -- забележете! -- от "капиталистите.
цитирай
3. анонимен - Да
11.04.2009 17:49
Това е вашият блог. Не е учтиво да продължавам.
---
цитирай
4. lasombra - Нямам против
11.04.2009 18:30
Даже ще ми е интересно :) Само искам да отбележа, че съм наясно с факта, че т.нар. "десни" са комунистически отрочета, ивши партийни функционери, и че изобщо нашата "пазарна икономика" и нашето "дясно пространство" имат толкова общо с истинските идеи стоящи зад тези определения, колкото -- да речем -- уличната котка с бенгалския тигър.

Иначе винаги съм готов за дискусия или спор, стига опонентът ми да представя разумни доводи, а не да компенсира липсата на разум и/или доводи с лични обиди. Ако не искам мнението ми да бъде оспорвано, ще си го държа за себе си.
цитирай
5. анонимен - Не съм десен, анти ляв
11.04.2009 19:23
Лявите ограбиха семейството ми. Ограбиха родът ми. Описал съм в блога си какъв принос имат дедите ми. Същият дядо е убит със сопи от комунисти в гората. От милите хора., които после живяха добре с нашите пари, със заеми, с наркотици от Дупница, с оръжие от Сопот, с ....
Когато няма заеми - лъсна истината не може комунистът да създава нищо друго освен бомби, лагери, изродщини, мутри / само не говорете за мутрите, че не са с пагон, Моля/, . Да продължавам ли ?
---
Беше по-добре е социалистическа лъжа.
---
Беше по-добре защото : можеше да се краде, не знаехме колко сме зле, имаше плодове, сирена, меса ,играчки, коли, апартаменти, дрехи, заведения, пътувахмев чужбина, работа имаше за всеки партиен член, . . . . .
Другари, вие сте престъпници !
Защото лъжете още. Много добре знаете каква идиотска държава бяхме и каква сме сега.
цитирай
6. lasombra - Съгласен съм
11.04.2009 19:30
И моята идея е, че и в момента не сме цъфнали и вързали. Именно затова не ми харесва да се говори само против комунистите. Подчертавам -- не ги защитавам. Аз ако съм изобщо някакъв, бих се определил като социал-демократ.

Това, което ме дразни е -- както съм писал -- че работата с комунистите стана като с уличните кучета. Каквото и да стане -- или едните, или другите са виновни. А иначе съм далеч от мисълта да пея дитирамби за другарите. Наясно съм, че същите тези "другари" успяха да отнесат всичко зад граница малко преди 10-ти, след което го върнаха вече като "частна собственост".

Искам и аз да задам един въпрос: "Беше по-добре защото : можеше да се краде, не знаехме колко сме зле..." Да разбирам ли, че сега не може да се краде и знанието колко сме зле по някакъв начин ни помага да станем по-добре?
цитирай
7. анонимен - Първи аз зададох въпроси
11.04.2009 19:57
Много ляво е на въпрос да отговаря човек с въпрос. Комунистите нямат Думи и затова правят така
цитирай
8. lasombra - Аз не видях въпрос в последния ко...
11.04.2009 20:00
Аз не видях въпрос в последния коментар. А само искам да изясня дали според вас сега е по-добре от тогава и защо.
цитирай
9. анонимен - .
11.04.2009 23:14
.
цитирай
10. boristodorov56 - По-добре е от тогава!
16.04.2009 13:34
Като наследство от комунизма -

У нас всичко е наполовина.

Имаме си полуинтелигенция.
Полувисше образование.
Полупроводници.
И полуидиоти.
Дори втори акъл - което е пак наполовина...
Храним оптимизма си с полуистини...

Комунизма не построихме, капитализма ни отвръщава.
Нито обичаме, нито мразим.
Не тачим авторитета на държавата, нито признаваме
духовното водачество на вярата.

Българинът е анархист по убеждения и еретик по душа.

Но това вероятно е друга тема.

Тук спорихме за разликите - преди преврата и след
него.
Преврата от 10 ноември `1989 год.

Обикновено сме свикнали от учебниците по история
повече да тълкуваме събитията и да им лепим идеологически клишета, вместо да видим същината в
тях.

И така.

Обикновено - въпросите за историческите събития
са няколко: кой, кога, защо?
Отговаряйки правилно на тези въпроси - изясняваме за себе си всички последици от това събитие.

Кой направи преврата на 10 ноември.
Една част от шайката негодници, Политбюро на ЦК на
БКП, контролираща червеното Гестапо КДС - изпълни
указанията на др. М.Горбачов - за перестройка на социализма.
Защото Тодор Живков се оказа дълголетник, а не му се сдаваше властта - на другия ешелон от наши хора - естествено...

Защо трябваше да се напрови този преврат:
- Защото всичките видове социализъм - полу, развит,
или недоразвит започна да зацикля затътайки в собствените си изпражнения от комунистическа схоластика, есхибиционизъм и идейно безсилие, но преди всичко изостана в техническия прогрес, информационната революция и производителността на труда. Защото социализЪма правеше оръжия, а не секс играчки и цялата градивна енергия на народа отиваше за готовност да сме "прусаците" на балканите, а не за удовлетворяване насъщните нужди на обикновените хора. Защото хората в нормалните страни работеха, а ние тук веехме знамената на социалистическото съревнование.
Само едно сравнение: През 1989 год. в селското стопанство бяха заети около милион и половина души, но в магазините и пазарите нямаше, или ако имаше то те не стигаха - стоки от първа необходимост: млеко и млечни продукти, зарзавати, плодове, зеленчуци...
Картоф, лук, чесън, фасул, леща и т.н. - се внасяха от чужбина.
Всеки литър млеко предложен на пазара - струваше на държавата по 1,20 лв. - страхотна неефективност.
Да говорим ли за другите стоки за бита и т.н.
За сравнение днес - когато уж нямало селско стопанство - колко души работят там - не повече от
200-300 000.
Да липсва нещо на пазара - през който и да е сезон.
Какво от това, че внасят от чужбина част от тях.
Ние не изнасяме ли за чужди пазари. А ако не изнасяме наша продукция - какво би се случило с
икономиката ни?

Та като видяха, че нищо не става със соца и комунизма - решиха другарите да го преустроят - тоест: махаме портретите на Политбюро от обществените места, заграбват всичко, което уж беше общонародна собственост - ето ти капитализъм.
Говорете свободно, псуйте, но хляба и ножа остава в наши ръце.
Покажете кой от големите ни "бизнесмени" не е от котилото на червеното Гестапо или не есвързан кръвно с Политбюрото на ЦК на БКП отпреди Преврата?
Поне един.
Едно име?

ТОВА СЛУЧАЙНО ЛИ Е ИЛИ ГОВОРИ ЗА ПРЕДНАМЕРЕНО, ДОБРЕ ПЛАНИРАНО И ОТЛИЧНО
ОСЪЩЕСТВЕНО МЕРОПРИЯТИЕ.
КОИ МОЖЕШЕ ДА ГО НАПРАВИ.

КОЙ ТОГАВА ОГРАБИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД?

КОМУНИСТИТЕ ?

ИВАН КОСТОВ?

Или стрина Пена и бай Кольо - комшиите - активисти на ОФ-то?


Затова крещя, викам и говоря дивотии - като прочета несмислени неща от недорасли хора, които
хвалят куманизЪма.

То си е ясно, че като ти грабнат хляба -
ще си зле.

Задай си въпроса защо?

Па и какво да се направи!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lasombra
Категория: Лични дневници
Прочетен: 422008
Постинги: 39
Коментари: 540
Гласове: 684
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930